Jadłospis

Jadłospis dekadowy

Od 02.03.2020 do 14.03.2020

 

data
śniadanie II śniadanie obiad podwieczorek alergeny
02.03 Chleb wieloziarnisty z masłem, szynka drobiowa, mix warzyw, kawa banan Zupa jarzynowa zabielana, spaghetti
bolognese, surówka z selera z
rodzynkami, kompot owocowy
    

 

Budyń śmietankowy,
listek owocowy( 100%
owoców)
gluten, mleko,seler, jajko, cytrusy
03.03 Zupa mleczna z płatkami
owsianymi i żurawiną,
bułka grahamka, ser
żółty, papryka, pomidor
pomarańcza Zupa z soczewicy z pomidorami, bitki
drobiowe, ziemniaki, surówka z kapusty
pekińskiej, kompot
Szarlotka bez pieczenia
w pucharku
gluten, mleko,    

seler, jajko, cytrusy

04.03 Chleb wieloziarnisty z
masłem, kiełbaska na
gorąco, mix warzyw,
kawa
gruszka Zupa barszcz czerwony z ziemniakami i
jajkiem, naleśniki z serem, dżemem,
polewa jogurtowo-owocowa, kompot
Chałka z masłem,
surówka z marchewki i
jabłka.
gluten, mleko, seler, jajko, cytrusy
05.03 Zupa mleczna z płatkami
kukurydzianymi,
twarożek ze
szczypiorkiem,
pomidorki koktajlowe,
kiełki
jabłko Zupa rosół z makaronem, potrawka
drobiowa, kasza gryczana, bukiet
warzyw, kompot
Muffinki na kefirze(
wypiek własny) herbata
gluten, mleko, seler, jajko, cytrusy
06.03 Chleb wieloziarnisty z
masłem , jajecznica ze
szczypiorkiem, kawa
kiwi Zupa kapuśniak, ryba w cieście
ziemniaki, marchewki mini, kompot
Granola z owocami,
jogurt naturalny
gluten, mleko, seler, jajko, cytrusy,
09.03    

 

 

Chleb wieloziarnisty z
masłem, szynka
drobiowa, pomidorki,
kiełki, kawa
jabłko Zupa żur z jajkiem, kiełbaską i
ziemniakami, racuchy drożdżowe a do
nich stół szwedzki owocowy:
pomarańcza, jabłko, kiwi, mus
truskawkowy, kompot
Tosty pełnoziarniste z
masłem czosnkowym,
serem, herbata
gluten, mleko, seler, jaja cytrusy
10.03 Zupa mleczna z płatami
kukurydzianymi ,pasta z
avocado i jaj, mix sałat
mandarynka Zupa ze świeżego brokuła z ryżem, steki
drobiowe, ziemniaki, surówka z białej
kapusty z ogórkiem, kompot
Czekoladowy deser z
jogurtem naturalnym i
orzecham
gluten, mleko, seler, jaja cytrusy,
11.03    

 

 

Chleb wieloziarnisty z
masłem, szynka, sałatka
makaronowa, kawa
Soczek multiwitamina Zupa rosołowa z zacierką, gołąbki bez
zawijania w sosie pomidorowym,
surówka z selera naciowego i żurawiny,
kompot.
Kanapka wiosenna z
jajkiem, ogórkiem,
szczypiorkiem i
kiełkami, herbata
gluten, mleko, seler, jaja cytrusy,
12.03 Zupa mleczna z płatkami
kukurydzianymi, bułka
dyniowa, serek
śmietankowy, stół
szwedzki warzyw,
herbata owocowa
jabłko Zupak krupnik z kaszą, gulasz z indyka
z marchewką i suszonymi pomidorami,
makaron pełnoziarnisty, sałatka grecka z
serem feta i oliwkami, kompot
Ciasto marchewkowe
(wypiek własny), kakao
gluten, mleko, seler, jaja cytrusy
13.03 Chleb słonecznikowy z
masłem, pasta z ryby
wędzonej ze
szczypiorkiem, ogórek
świeży, kawa
banan Zupa fasolowa z kiełbaską, pierogi
leniwe, surówka z marchewki, kompot
Maślanka truskawkowa,
ciastko zbożowe
gluten, mleko, seler, jaja cytrusy, ryba

Zastrzegam  drobne zmiany w Jadłospisie

Kamila Wojtowicz – Intendent

Żywienie dzieci:

Unikamy błędów żywieniowych

Oto kilka wskazówek, które pozwalają nam uniknąć błędów w żywieniu dzieci w naszym przedszkolu. Kierując się nimi zapewniamy przedszkolakowi jeszcze zdrowsze posiłki na co dzień.

• W codziennym jadłospisie dziecka (w równych odstępach czasu) zaplanowane jest 4 posiłki (wśród nich przynajmniej jeden ciepły).

• Pamiętamy, aby w głównych posiłkach, takich jak: pierwsze śniadanie i  obiad znalazło się źródło pełnowartościowego białka, np. wędlina, mięso, ryba, jajko lub produkt mleczny (ser żółty, twaróg, jogurt naturalny lub kefir).

• W posiłkach uzupełniających (drugie śniadanie, podwieczorek) uwzględniamy przetwory mleczne oraz dodatki warzywne i owocowe.

• Podajemy dzieciom dużo produktów zbożowych, takich jak: grube kasze, płatki (nie tylko kukurydziane), oraz ciemne pieczywo – to doskonałe źródło błonnika pokarmowego!

• Unikamy podawania słodyczy i wysokokalorycznych przekąsek (np. chipsy, paluszki, ciasteczka)

• Ograniczone ilości słodyczy podajemy dzieciom po posiłku głównym, na podwieczorek.

• Unikamy potraw smażonych w głębokim tłuszczu, wybieramy  raczej potrawy gotowane i duszone i pieczone.

• Do posiłków smażonych i duszonych używamy oleju rzepakowego lub frytury, a do surówek i sałatek oleju słonecznikowego lub sojowego.

• Ograniczamy sól – do przygotowywanych potraw dodajemy zioła i delikatne przyprawy.

• W diecie dziecka unikamy słodkich napojów gazowanych i żywności typu fast-food, takiej jak: frytki, hamburgery, cheesburgery, pizza.

• Jeśli dziecko ma jakieś alergie pokarmowe, starannie planujemy menu, aby eliminacja produktów alergizujących nie skutkowała niedoborami składników odżywczych (stosujemy zamienniki) . Dzieci do obiadu zawsze dostają kompot, a w ciągu dnia wodę mineralną niegazowaną.

• Żywienie dziecka jest urozmaicone z wykorzystaniem różnych produktów z każdej z podstawowych grup. W codziennej diecie znajdują się: produkty zbożowe i ziemniaki; warzywa i owoce; mleko i produkty mleczne; mięso, wędliny, ryby i jaja; tłuszcze; nasiona strączkowe .